När man har köpt sin julgran så ska den helst förvaras utomhus, ej under tak, tills det är dags att ta in den.
Är det många minusgrader ute så kan man ta den till ett svalt ställe, (källare, trappuppgång eller dyligt), några timmar innan man tar in den i rumsvärmen för att den inte ska få en chock av den stora temperaturskillnaden som det annars blir.

Vid förvaring inomhus är det viktigt att man kapar av någon centimeter i foten och sätter granen i vatten.
När det  är dags att klä granen så kapar man den på nytt, sätter den i julgransfoten, häller i vatten, rätar upp den och sedan kan man börja att klä den.

Granen mår bra av att bli duschad med en duschkanna då och då.
Har julgransfoten blivit tom och det inte gått alltför lång tid så kan man åter kapa foten för att få granen att dra vatten igen.

Har ni nät på granen tar ni av det efter att ni har satt granen i foten, då är det lättare att komma åt att räta upp granen eftersom grenarna inte är ivägen.

Granen mår bäst av att ha en så stor julgransfot så att barken inte behöver skalas av nedtill då den i sådana fall har lättare för att torka där.
Julgransfoten bör ha en stor vattenbehållare då granen dricker mycket vatten de första dagarna.

Om julgranen är huggen efter att den har gått i vintervila så är den nästan lika färsk som en helt nyhuggen gran.
Vintervila är när granen  slutat att växa vilket sker någon gång i slutet av November. Granen vaknar till liv på våren igen och den sätter nya skott och fortsätter att växa.

När den kommer in i rumsvärmen så tror den att det är vår, får den då inte vatten så torkar granen och börjar att barra.

Klicka på länken Återvinning ovan om du vill veta vart du kan lämna granen när julen är över.